20120415

Good day

Lauantai meni hyvin jo toinen viikonloppu selvinpäin. ^^ Perjantaina oltiin sovittu ukkelin kanssa, että huomenna vois pitää karkkipäivän. Muru kuitenkin tuli kipeeks eli karkkipäivän pitäminen jäi yksin miun harteille.Lauantain syömiset meni ihan ok ja laskeskelin jo syömiäni kaloreita ja mietin että ostasinko karkkia kun kalorit olivat noin alhaalla vielä, mutta toisaalta en halunnut nostaa alhaista kalorimäärää. Koko illan kuitenkin painin ajatuksen kanssa että ostanko, vai enkö osta karkkia?! "Ostan.. En osta! Ostan.." Kävin illasta kylän pinnalla pyörimässä ja kotiinpäin siinä ajellessani ajoin jo ainoan kaupan ohi joka oli vielä kuuden jälkeen auki ABC:n lisäksi. "Voiton" riemu alkoi jo hiipiä kasvoille kun päihitin karkkihimon. Kotona väsäilin ihan jäätävän hyvän salaatin iltapalaks ja siinä sitä salaattia mussutellessa katselin kun kello lähestyi yhdeksää.. Puhelin kouraan ja soitto siskolle "Ei hitto, kerkeetkö käydä kaupassa ostamassa mulle karkkipussin samalla kun tuut tänne?" -"Paljos kello?" -"Kakskytvaille yhdeksän" -"Joo no mie yritän" Sitten se ihana sisko marssi karkkipussi kädessä meikänluo <3 Eikä haittaa YHTÄÄN, että tuli eilen karkkia ja tortilla chipsejä syötyä. Eilisen päivän kalorit olivat yhteensä kuitenkin vain 1803,82kcal. Ja paras uutinen aamuun tulee nyt: tättäräää aamupaino oli 60,7kg eli eilisestä tiputus vielä -600g!!!!! Onko tää mahollista mitä?! 


Onko hyvän näköstä mitä? ^^

Eilen oli ihan kiva päivä muutenkin, käytiin siskonkaa ennen miun töitä kaupungilla pyörimässä ja mukaan tarttu tälläsiä juttuja..


Ei ehkä kuulu tänne blogiin tai miun blogin aihepiiriin mitenkään, mutta halusin näyttää nää kun miusta nää oli niin kivat.. Eli anteeksi kaikille jotka veti tästä vesimelonin nenään kun täällä "laihdutusblogissani" ihan muuta hömppää esittelen. Pahoittelen suuresti. 

Luin eilen ainakin itseäni kiinnostavan tekstin  Kiloklubin foorumilta herkkujen syömisistä ja sain sellaisen käsityksen, että joku "asiantuntija" on kirjoittanut näin. (Tämä viimestään sai miut antautumaan himojeni valtaan ja vaihtamaan salaatin karkkipussiin :D)

3. Miten pääsen eroon makeanhimosta ja makeisten syömisestä?

Patrik Borg kirjoitti:
"Ei makeisten syöntiä tarvitse lopettaa eikä niistä kannata potea huonoa omaatuntoa. Suhtautumisessa makeisiin on kaksi tyypillistä ongelmaa: 1) ajatus, että kerrankin viikossa olisi laihdutuksessa melkein liikaa herkkuja ja 2) siksi ei anneta lupaa niiden syömiseen vaan koetaan kontrolloida tai huijata makeanhimoa. Molemmista koituu aikamoisia ongelmia.

Ensinnäkin kerta viikossa makeisia on minusta liian vähän makeisia jos niistä kerran pitää. Eihän niitä päivittäinkään kannata syödä, mutta kerta viikossa ei ole kohtuus - se on liian vähän ja kenenkään laihtuminen ei ole siitä kiinni syökö makeisia viikossa kerran, kaksi tai kolme jos nyt jossain määrin järjellisissä määrissä pysytään (palaan tähän..). Eli kannattaa antaa itsellensä vähän enemmän löysää, eikä pitää itseään liian tiukalla. Kohtuuden saavuttamisessa on muitakin ongelmia, mutta asia ei helpotu liian tiukalla otteella jotka vain kasvattavat mielihaluja.

Tuosta seuraa yleensä samalla sellainen, että pyrkimys kieltää itseltään makeisten syöminen sitten vain kasvattaa makeisten himoa. Tämä on liiallisen kontrollin ongelma. Olisin myös aika skeptinen sen suhteen että herkuissa pitäisi etsiä jokin "terveellisempi" makeinen. Oli kyseessä aivan tavallinen suklaa, tumma suklaa, vähärasvainen suklaa, irtokarkki, light-karkki, tavallinen jäätelö, kevytjäätelö tai oikestaan mikä tahansa ns. "makeisiin herkkuihin" kuuluva, niin kevyimmilläänkin ne kaikki ovat silti niin energiapitoisia ettei niitä ei kannata opetella syömään päivittäin tai yhtään sen enempää kuin tavallisiakaan herkkuja. Oikeastaan kevyemmän/terveellisemmän valinta aika usein kuitenkin johtaa suurempiin käyttömääriin, joka voi vain pahentaa ongelmaa.

Summa summarum: ihannetilanne makeisten syömisessä on, että syödään aina juuri sitä makeaa mitä halutaan. Jos joku ajattelee, että näin makeisten syönti varmasti lisääntyy, niin yleensä ei. Usein se on juuri korvikkeilla pelailu ja makeisten kieltäminen joka ylläpitää liiallista himoa makeisiin. Kun annetaan itselle lupa syödä ja muuta ruokavaliota samalla parannetaan, niin makeisten himo kohtuullistuu - vähemmän mieliteon useudessa, mutta huomattavasti määrässä. Eli suklaata saattaa tehdä edelleen mieli 2-4 kertaa viikossa, mutta kohtuus alkaa oikeasti riittämään levyn sijasta. Tämä on käytännön havainto - mutta ei yleinen koska moni ei uskalla kokeilla "lupaa" syömiseen ja näin kierre pysyy yllä.

Totaalikielto toimii varsin harvoilla, mutta joillakin. Jos se ei ole kerran toiminut, niin tuskin jatkossakaan. Toisaalta en pidä totaalikieltoa minään ihanteena vaan päinvastoin - kun kohtuuskaan ei ole mahdoton vaikkei siihen moni uskokaan.

Makeanhimo on monimuotoinen asia, mutta ainakin seuraavat asiat pitäisi tarkistaa:
- syötkö riittävästi ruokaa
- syötkö tasaisest pitkin päivää
- onko ruokavaliosi laatu kunnossa (laatupallukat)
- annatko itsellesi luvan syödä makeisia vai koetko ettetko saisi syödä niitä- tämä jälkimmäinen on ongelma

Kaikki edellä mainituista liittyvät liialliseen makeanhimoon ja niiden paranaminen vähentää mielitekoja ja etenkin kohtuullistaa makean syömismääriä. Eli nuo tulisi aluksi tarkistaa. Toki makeishimoon voi liittyä tunnesyömistä ja muita ajatusprosesseja, mutta yllättävän usein ihan tuollaisten teknisten asioidenkin parantaminen auttaa."

Huomenna yritän esitellä teille saliohjelmani. Hyvää sunnuntaita <3


Edit: APUA APUA APUA APUA!! Kysyin jotain kaloreista avopuolisoltani ja hän seposti jotain ihan omituista, että miten kalorit tulisi laskea (kuume houruilua? Tai sitten oon vaan niin pässi etten ymmärtänyt, luultavastikkin niin :D) No minähän nyt sain hirveen paniikkihepuli kohtauksen, että miten ne nyt oikeesti tulisi laskea ja että oonko nyt useemman viikon jo laskenu kaikki syömäni kalorit ihan päin persettä?!!!?!?!?!?! Eli minun käsitykseni kalorien laskemisesta on tämä:
100g jotain tuotetta sisältää 68kcal. Haluan syödä kysesitä tuotetta 74g, Että saisin yhden gramman kalorit tietooni jaan tuon 68kcal sadalla grammalla eli 68kcal jaettuna 100g = 0,68kcal. Kun kerta syön ruokaa 74g saan sen kalorit kertomalla 0,68kcal tuolla 74g = 50,32kcal. ELI tuossa syömässäni 74grammassa on 50,32kaloria. Eikö näin? Nyt tuli selitettyä kyllä sillä tavalla että varmaan tyhmempiki ymmärtää, tai sitten just ei :D

3 kommenttia:

minä kirjoitti...

Juuri noin minäkin olen sen kaloreidenlaskwnnan ymmärtänyt :D Tai siis että jos jossakin tuotteessa on vaikka 68kcal/100g niin samassa tuotteessa on 34kcal/50g :D

Nero kirjoitti...

Niin asiateksti ! Itselläni totaalikielto ei ikinä toimi ainakaan ei niin missään, varsinkaan herkuissa pitkällä aikavälillä.
Ja kyllä määkin nuo kalorit tuolleen laskisin :D

2o2o kirjoitti...

Huh syvä huokaus ja helpotus, jos nyt ne laskennat on menny päin mäntyy nii enpähän oo ainakaan ainut jolla ne on sit kans menny ;D Hähä. Ja itekkin kyl rohkaistuin tuon tekstin myötä ja tajusin että perkule, olipa hyvä teksti ja näinhän se on että meikäläiselläkään ei tuo totaalikieltäytyminen toimis ei niin millään.